БЕЛА ЛАЂА - BELA LAĐA

Добродошли на белу лађу - Dobrodošli na belu lađu.

05.09.2011.

Privremeno do viđenja Šojiću

Doviđenja, Šojiću

Izgleda da je Siniša Pavić pao u nemilost kod Aleksandra Tijanića. Ne reprizira se ni „Bolji život“ ni „Porodično blago“, a „Bela lađa“ se sprema da otplovi. Može li RTS preživeti bez Pavićeve kuhinje? Poznati TV pisac je odavno osetljiv na ovakve opaske, ali je činjenica da je javni servis u punoj meri iskoristio i – zloupotrebio njegov ugled i autoritet besomučno trošeći njegove serije. Tako to biva kod nas.

Sa današnjom 80. epizodom završava se peti ciklus političko-društvenog hepeninga Srećka Šojića, što znači – kraj. Ali, samo privremeno. Kako se najavljuje, biće novih nastavaka, u perspektivi. Pavić još nije stavio tačku na Šojićevu sudbinu, pa se njegovim fanovima preporučuje strpljenje. Nema gde Šojić da ode, on je u balkanskim genima.
„Bela lađa“ je fenomen svoje vrste. Nije smešna, satirična je i opora. Dok je gledate kao da čitate novine i – spontano se krstite. Čuda i apsurdi. Autor je pokazao neverovatan sluh za hvatanje političke stvarnosti u letu i transponovanje u dramsku formu kojoj će vreme davati i na značaju i umetničkoj vrednosti. Siniša Pavić u tome već ima značajno iskustvo. Njegove serije koje su u prilikom premijernog prikazivanja često prihvatane ravnodušno ili sa netrpeljivošću kasnije su postajale evergrin-hitovi. 
Srećko Šojić u tumačenju Milana Gutovića već je ušao u legendu još s „Tesnom kožom“. Nema sumnje da nam sudbinu kroje razni šojići. Na pominjanje „Bele lađe“ ježe se političari i poslanici (svaka sličnost je namerna). Među njima – taj mister Š. sa sastavljenim obrvama i frcoklom na čelu, u teškoj svađi s padežima – u velikoj je nemilosti. Ne dopada im se ogledalo koje im nudi „Bela lađa“ svojom živopisnošću i komediografskom oštrinom. To su sve sami „isečci“ iz stvarnog života. Približavaju se izbori, ko kaže da, jednog jutra, u našoj stvarnosti neće osvanuti Stranka zdravog razuma? Gutovićeve glumačke bravure su neverovatne i u tome ga niko od mnogobrojne glumačke ekipe ne može i ne ume uspešno da prati, a rediteljski tandem Mihailo Vukobratović – Ivan Stefanović je ispravno procenio „da tu ne treba ništa dirati“. 
Doviđenja, Šojiću, vidimo te uskoro i podržavamo u mukotrpnom muvanju da se ustoličiš na vlasti. Zaslužio si to svojom beskrupuloznošću, lukavošću, neznanjem i bezobrazlukom, u zemlji u kojoj se to velikodušno nagrađuje. Dole Šojić, živeo Šojić. Večeras, još jednom kralj manipulacije i njegovo društvance. Ko voli, uživaće.

БЕЛА ЛАЂА - BELA LAĐA
<< 09/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Бела лађа - Bela lađa

MOJI LINKOVI
BELA LAĐA FB

BELA LAĐA WIKI

free counters


MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15049

Powered by Blogger.ba